Što je to Brazilski jiu jitsu?


Naravno, riječ je o borilačkom sportu. Često se još koristi skraćenica BJJ, ili samo Jiu-Jitsu, bez nacionalnog predznaka. Danas je BJJ međunarodni sport i predznak "Brazilski" sve manje ima smisla, te je "Jiu-Jitsu" sve učestaliji naziv. U Hrvatskoj inače niti jedan od ovih naziva ne postoji u nomenklaturi sportskih udruga, pa klubovi u kojima se prakticira ova vještina su uglavnom Ju-Jitsu klubovi. No, da vas ne zamaram administracijom.
Povijest ovog sporta vezana je uz tradicionalni judo i poput njega spada u meke vještine, što u prijevodu sam naziv i znači (jiu-jitsu = nježna, meka vještina). O povijesti i začetnicima ovog sporta mnogo toga možete naći na internetu, ali i u našoj rubrici "Povijest", pa vas ni s tim neću previše zamarati. Uglavnom, riječ je o sportu koji se bazira na borbi u parteru tj. na podu. I ima zajedničkih točaka s judom i hrvanjem. Naravno, prisutan je dijelom i u MMA brobama, ali samo zato jer su njihovi sudionici većinom i poznavaoci BJJ-a, što samo na neki način potvrđuje njegovu efikasnost kao vještine. Međutim to je samo najednostavnije, okvirno objašnjenje, s obzirom da je većina za te sportove čula i vjerovatno imala priliku gledati ih na TV-u. U biti pravila sporta su ta, koja među svim ovim sportovima čine razliku, jer svojim specifičnostima uvjetuju stil borbe i tehnike.
Kada bi pričali o tehnikama i vještini, mnogi bi vjerovatno rekli da je jiu-jitsu judo u parteru (ne waza), što je dobrim djelom i točno, jer se iz toga i razvio, ali je isto tako kao sport i evoluirao i evoluira i dalje i samim time ima i svoje specifične tehnike.
Jednostavnim riječnikom, jiu-jitsu je sport u kojem nema udaraca i na natjecanjima su strogo zabranjeni. Bazira se na zahvatima kontrole i držanja protivnika što se u samoj borbi boduje, te na tehnikama prinude i prisile na predaju, kao što su poluge na rukama i nogama te gušenja, koja, ako su adekvatno izvedena osiguravaju instantnu pobjedu. Početak borbe uvijek počinje u stojećem položaju, pa su zbog toga jiu-jitsu borci upoznati i s tehnikama rušenja i bacanja koja ćete sresti i u judu, ali i u hrvanju slobodnim stilom.
BJJ ima dva stila borbe: GI ( u kimonu) i NO-GI (bez kimona - borci nose kratke hlačice, te imaju ili nemaju majice). Kod borbi u kimonu borci su kategorizirani po zvanju (boji pojasa), težini i dobi. U NO-GI borbama kategorizacija je osim po težini uvjetovana i dijapazonom tehnika koje borci smiju, odnosno nensmiju primjenjivati u borbi. Inače pravila borbe uvjetuju federacije koje organiziraju natjecanja.
Sam sport je vrlo inteligentan i human i samim time adekvatan za sve skupine vježbača nevezano za dob i spol, ali je isto tako fizički i psihički vrlo zahtjevan. Često ga nazivaju "Human chess", odnosno "Ljudski šah" jer od vas zahtijeva predviđanje poteza svojih protivnika barem jedan korak u naprijed. Dobar jiu jitsu borac je agilan, fleksibilan, spretan, eksplozivan, snažan, inteligentan, jednom riječju kompletan.
Popularnost BJJ-a u svijetu je sve veća. To je najočitije u SAD-u gdje se ovim sportom bave mnogi ljudi iz svijeta filma i show busnissa, koji su u njemu prepoznali odličan vid treninga za postizanje željenih psiho-fizičkih rezultata. Lista poznatih je poprilično dugačka, a neka od poznatijih imena su: Nicolas Cage, Ed O'Neil (poznatiji kao All Bundy), Ashton Kutcher, Jim Carrey, Milla Jovovich, Chuck Noris (zar ste sumnjali), preminuli Paul Walker, Guy Ritchie i mnogi drugi. Kao i oni i mi smo se uvjerili kako BJJ mjenja živote u svakom pogledu. Zato je naš cilj i želja da BJJ približimo i svima vama u Hrvatskoj, te da prepoznate ovaj sport kao pozitivan, siguran i zabavan za vas i vašu djecu. OSS!* ;)


* OSS (skraćeno od Jap. "Onegai Shimasu" ili "Oshi Shinobu") – u BJJ-u koristi se kao pozdrav; izraz poštovanja; potvrda...

 

 

5 razloga zašto je jiu-jitsu koristan za djecu

 


Blizanci Kade i Tye Ruotolo

1. Razvoj osijećaja za kordinaciju i ravnotežu
Sve smo više svijedoci posljedica modernog načina življenja. Djeca, umjesto u parku i na otvorenom u igri s vršnjacima, sve više borave sjedeći ispred razno raznih ekrana. Osim što na taj način postaju asocijalna, djeca su sve više nekordinirana i fizički inferiorna.
Upoznavanjem djeteta sa jiu-jitsuom u njegovoj ranoj dobi (preporuča se već od 6 godina), jedan je od najvećih poklona koji ste mu mogli podariti. Razvijanje balansa i koordinacije u tako ranoj dobi neće ga samo činiti zdravim i fizički spremnim, već će mu pomoći da se razvije u atletsku, energetski snažnu individuu. Međutim, u početku, djeca neće shvaćati puni potencijal i dobrobiti onoga što rade, s toga je odgovornost roditelja da ih motiviraju i ohrabruju u pohađanju satova ove odlične fizičke vještine.

 

2. Učvršćivanje karaktera i razvoj samopouzdanja
Samopuzdanje je jedna od osobina koju bi svaka osoba trebala posjedovati u dovoljnoj količini. Borilačke vještine su vrlo poznate u razvoju ove karakterne crte već od najranije životne dobi. Kako dijeca postaju sve samouvjerenija u izvođenju elemenata treninga i tehnika, također će se to odraziti i na njihovo učenje u školi i međuodnosu s ljudima.

3. Socijalizacija i povezivanje
Na satovima BJJ djeca će upoznati mnoge prijatelje s kojima će ostvarivati prijateljstva i razmjenjivati iskutva, sve kroz igru, "rolanje" i tehničke vježbe. Međutim, osim što će se naučiti komunikaciji, uvažavanju i poštivanju drugih, steći će i osijećaj o autoritetima i uzorima kroz figure svojih učitelja i instruktora te starijih polaznika.

4. Fokusiranje i disciplina
Neminovno, djeca se na satovima BJJ-a uče slušanju i praćenju instrukcija od autoritativne osobe. Na taj način razvijaju jednu od krucijalnih vještina za budući razvoj. Male lekcije poput slušanja i ne ometanja učitelja dok objašnjava i zadaje instrukcije, poštivanja kućnih pravila unutar kluba, održavanje urednosti i higijene sebe i svoje opreme, značajne su za njihov osobni razvoj. A radna etika koju stječu u klubu lako se prenose u bilo koje okruženje, poput škole ili vlastitog doma. Uz to, naučiti će da marljivost i predanost u radu donosi rezultate i nagrade.

 

5. Zaokupljenost nečim pozitivnim
Postizanjem toga da vaše dijete bude strastveno u bilo čemu pozitivnom, već u najaranijoj dobi, znatno povećavate šanse da će te ga zadržati podalje od bilo kakvih negativnih utijecaja u budućnosti. Što su više okupirani treniranjem BJJ-a i razmišljanjem o njemu to je sigurnije da ostatak vremena neće trošiti na nešto što bi moglo biti loše za njih. U ostalom, boravak u okruženju s djecom sličnih motiva i zanimacija još će ih više motivirati u ispravnom načinu življenja.

 

Naposljetku, upisivanjem djeteta na jiu-jitsu u ranoj fazi (6 do 10 godina je najbolje vrijeme početka) predivan je dar, ali na roditeljima je da preuzmu tu obavezu zajedno s djecom. Na roditeljima je odgovornost da motiviraju svoju djecu i usklade njihove treninge s njihovim ostalim dnevnim aktivnostima i obavezama. Čak i u trenucima kada se čini da dijete gubi interes, treba pokušati naći način da ga se ponovno oživi. Međutim, nakon svog truda minulih godina, zrelo dijete biti će zahvalno za nagrade i postignuća koje je steklo pohađajući BJJ treninge.

 

 

Sponzori:Prijatelji kluba:

Team Neves BJJ

Ju-Jitsu Klub Zadar

BJJ klub Dalmacija

BJJ Eastern EuropePoveznice:

Hrvatski BJJ Savez

Internacionalni savez brazilske jiu jitse

4 Rivers BJJ Championship - Karlovac

Croatia Open Jiu-Jitsu Championship - Zagreb

aktualnosti  I  događanja  I  o nama  I  razno  I  povijest  I  galerija  I  info