Povjest brazilskog jiu-jitsua:

Neki povjesničari Jiu-Jitsua tvrde da se korijeni "nježne (meke) vještine" mogu pratiti sve do drevne Indije, gdje su je prakticirali budustički svećenici. Zaokupljeni samoobranom, monasi su kreirali tehnike koje su se zasnivale na principima balansa i poluga, i sistem manipuliranja tijelom na način za koji nije bila potrebna velika snaga ili pomoć oružja. Ekspanzijom Budizma, Jiu-Jitsu se porširio iz jugoistočne Azije u Kinu, a zatim konačno i u Japan gdje se je razvio i postigao dodatnu popularnost.

Krajem 19. stoljeća, neki Jiu-Jitsu majstori emigrirali su iz Japana na ostale kontinente, sa svrhom podučavanja borilačke vještine kao i sudjelovanja u borbama i natjecanjima.

Esai Maeda Koma, poznat i kao "Conde Koma" bio je jedan od takvih majstora. Nakon putovanja sa jednom takvom skupinom koja se je borila u raznim zemljama Europe i u objim Amerikama, Koma je 1915. godine stigao u Brazil. Godinu dana kasnije udomaćio se u Belem do Para gdje je sreo čovjeka po imenu Gastao Gracie.

Otac osmero djece od kojih pet dječaka i tri djevojčice, Gastao je postao veliki obožavatelj Jiu-Jitsua, te je doveo svog najstarijeg sina Carlosa da bude podučavan od Japanskog majstora.

Za, po prirodi slabašnog petnaestogodišnjaka Carlosa Graciea, Jiu-Jitsu nije postao samo metoda za borbu već i sredstvo za osobno napredovanje i razvoj. U devetnaestoj godini, sa svojom obitelji seli se u Rio de Janeiro te se počinje boriti i podučavati vještinu. Na svojim putovanjima, Carlos će održavati satove ali i dokazivati učinkovitost svoje vještine pobjeđujući u borbama sa fizički jačim protivnicima. 1925. godine vraća se u Rio i otvara prvu školu, poznatu kao "Academia Gracie de Jiu-Jitsu".

Od tada, Carlos djeli svoje znanje sa svojom braćom, prilagođavajući tehnike prirodno slabijim karakteristikama svoje obitelji. Carlos ih je također podučio filozofiji življenja i svom konceptu zdrave prehrane. Naposlijetku, Carlos je postao pionir u kreiranju specijalne prehrane za sportaše, tzv "Gracie djete", što je transforimralo Jiu-Jitsu u pojam koji je postao sinonim za zdravlje.

Kreiravši učinkovit sistem samoobrane, Carlos Gracie je u vještini pronašao način da čovjek postane tolerantniji, ispunjen poštovanjem i samopouzdanjem. Sa ciljem da dokaže superiornost Jiu-Jitsua naspram drugih borilačkih vještina, Carlos je izazvao sve velike borce svog vremena. Također je upravljao borilačkim karijerama svoje braće. Zbog toga što su se borili i pobijeđivali 20 do 30 kilograma teže protivnike, Gracievi su ubrzo stekli prepoznatljivost i prestiž.

Novo tržište koje se je otvorilo oko Jiu-Jitsua, privlači mnoge japanske jiu-jitsu borce u Rio, ali niti jedan nije bio dovoljno sposoban da uspostavi uspješniju školu od Gracieve. Uzrok tomu je bila i činjenica da su praktičari japanskog stila bili više fokusirani na rušenja i bacanja, dok je Graciev jiu-jitsu imao sofisticiraniju i savršenijuu borbu u parteru i "submission" tehnike. Carlos i njegova braća promjenili su i prilagodili tehnike na takav način koji je potpuno uzdigao sadržaj međunarodnih Jiu-Jitsu principa. Te tehnike su bile toliko prepoznatljive za Carlosa i njegovu braću, da je sport bio pripisan nacionalnom identitetu, te je i dan danas poznat kao "Brazilski Jiu-Jitsu", prakticiran od borilačkih majstora diljem svjeta uključujući i Japan.

Kreacijom službenog upravljajujućeg tijela za nadzor administrativnog dijela sporta, uključujući pravila natijecanja i sistema gradacije zvanja, počela je era Jiu-Jitsua kao natjecateljskog sporta. Danas je to visoko organizirani sport, sa Međunarodnom federacijom kao i sa Brazilskom Nacionalnom Konfederacijom, objema osnovanim od strane Majstora Carlos Gracie Mlađeg. Kroz njegov rad sa Konfederacijom Brazilske Jiu-Jitse, Carlos Gracie Mlađi doprinjeo je rastu sporta, kao pokrovitelj prvih organiziranih natjecanja. Trenutno, IBJJF (Međunarodna BJJ federacija) i CBJJ (Konfederacija Brazilske Jiu-Jitse) organiziraju natijecanja u Brazilu, SAD-u, Europi i Aziji, ostvarujući originalni Carlosov san o širenju Jiu-Jitsua diljem svijeta.

Uz Carlosa Graciea kao začetnika BJJ-a, najvećoj promociji jiu-jitsua doprinjeo je i njegov mlađi brat Helio Gracie. Njegovu priču možete pogledati u ovom izvrsnom dokumentarcu pod naslovom "Povjest brazilskog samuraja"

 

 

Sponzori:



Prijatelji kluba:

Team Neves BJJ

Ju-Jitsu Klub Zadar

BJJ klub Dalmacija

BJJ Eastern Europe



Poveznice:

Hrvatski BJJ Savez

Internacionalni savez brazilske jiu jitse

4 Rivers BJJ Championship - Karlovac

Croatia Open Jiu-Jitsu Championship - Zagreb

aktualnosti  I  događanja  I  o nama  I  razno  I  povijest  I  galerija  I  info